צמד הרצאות, שתי זוויות, מיטב המרצים
יצרנו עבורכם חוויה אינטלקטואלית ייחודית:
שתי הרצאות, משתי זוויות מרתקות, רק ב-100 ש"ח לצמד!
ניתן לצפות בהרצאות בנוחות מהבית, בזמן שמתאים לכם, במשך שלושה חודשים.
![משוררות חכמות ואופטימיות](https://static.wixstatic.com/media/99f098_8db7aa237989418ea2d6c11d5089a00e~mv2.png/v1/fill/w_524,h_271,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/Course-12.png)
משוררות חכמות ואופטימיות
פרופ' אריאל הירשפלד - שימבורסקה, משוררת חכמה
שירתה של שימבורסקה היא צירוף מרתק של מחשבה פילוסופית על אודות גורל האדם והחיים בכלל לבין הארה אישית, לירית, רוויית אירוניה. אלא שבדרכה הייחודית של שימבורסקה - האירוניה אינה מחוללת רק ריחוק ומרחב של גיחוך, אלא היא מתהפכת למבט של חמלה על חולשתו של האדם, פגיעותו וסבלו.
ד"ר איתן בולוקן - הבוקר בא תמיד אצל שיבטה טויו
בהרצאה זו נקרא בשיריה של אחת ממשוררות יפן האהובות והמוצלחות ביותר של העשורים האחרונים, שיבטה טויו, שהחלה לכתוב שירה לאחר שחצתה את שנתה התשעים. נקרא את מילותיה של שיבטה על אודות זיכרון, חרטה, געגוע, כמיהה, זקנה, חולי ובעיקר תקווה, ונעמיק בגישתה האמיצה להתמודדות כנה עם קשיי החיים על גווניהם וסוגיהם. הקריאה בשיריה של שיבטה חושפת חוכמה פשוטה ועמוקה שאנו עלולים לראות כפשטנית ואף ברורה מאליה, אך מבט מעמיק יותר חושף עד כמה דברים אלה יקרים, במיוחד היום.
![חיים באר על ביאליק ועגנון](https://static.wixstatic.com/media/99f098_c72df624abd24f4481e0fbf116310d20~mv2.png/v1/fill/w_525,h_272,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/Course-18.png)
חיים באר על ביאליק ועגנון
ביאליק ופוגרום קישינב
בפסח של שנת 1903 יצא ביאליק יחד עם ההיסטוריון שמעון דובנוב במטרה לחקור ולתעד את הפרעות שנערכו בקהילה היהודית בקישינב. בעקבות הביקור שהותיר עליו רושם עז, כתב ביאליק שתיים מיצירותיו הידועות ביותר: "עַל הַשְּׁחִיטָה" ו"בְּעִיר הַהֲרֵגָה". ביאליק בשפה חדה ובהירה ביקר ללא רחם את חוסר האונים של היהודים שהסתתרו והתפללו בעוד נשיהם ובנותיהם נאנסות. ליצירות היה הד ציבורי נרחב והן הקנו לו מעמד של משורר לאומי. נחזור אל היצירות ונקרא בהן במבט היסטורי ואקטואלי גם יחד.
סיפור פשוט
“סיפור פשוט” הוא מצד אחד, אכן פשוט מאוד: הירשל אוהב את בלומה, אבל אימא שלו, ציריל, אוהבת אותה פחות ומכריחה אותו להתחתן עם מישהי אחרת, מינה, והלבבות של הירשל ושל בלומה נשברים. נשמע מוכר? קורה במשפחות הכי טובות. אבל כאן בדיוק הגאונות של עגנון שמראה לנו שספרות גדולה קשורה באיכות המבט ולא באיכות העלילה. חיים באר, מגדולי חוקרי ואוהבי עגנון לוקח אותנו למסע מרתק בקלאסיקה העגנונית.
![חמלה](https://static.wixstatic.com/media/99f098_e5c56bb3923241d5805e2afc685e2866~mv2.png/v1/fill/w_525,h_272,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/Course-06.png)
חמלה
פרופ' יעקב רז - הדאלי לאמה
ההרצאה מספרת את סיפורו והגותו של הדלאי לאמה ה-14, המורה הרוחני הגדול של הבודהיזם הטיבטי ואחד המורים הבודהיסטים הגדולים בימינו. מי שהתגלה בילדותו כגלגול [טולקו] של הדלאי לאמה ה-13. הילד שגדל בארמון כמנהיגו הפוליטי והרוחני של העם הטיבטי, נאלץ לברוח בצעירותו מטיבט לגלות בהודו, שנמשכת עד כה. הדלאי לאמה, שנחשב גם לאחד מ׳ילדי מהטמה גנדהי׳, נעשה אדם בעל השפעה רוחנית עולמית, עם חותם חזק מאוד בעולם המערבי. הוא מגלם ומפיץ ללא פשרות שני עיקרים של השקפת חיים רוחנית ופוליטית שעומדת על תפיסות של אי-אלימות וחמלה.
פרופ' מירב רוט - השמיים בתוכי
פרופ' מירב רוט בחרה ביומנה של אתי הילסום ״השמיים שבתוכי״ כספר שמעורר בה השראה, אותו יומן של בחורה סקרנית ונועזת ששואת הולנד ׳סגרה עליה׳ בהדרגה עד שנספתה באושוויץ. פרופ' רוט עסקה בה רבות, אבל הפעם בהרצאה הזו - היא הלכה איתה עד הסוף. היא רדיקלית בכל מובן: בהתבוננות פנימה, בדבקות בטוב, בתפקידה בעולם, ביחסה הטיפולי כלפי כולם, כולל כלפי אלהים. פרופ' מירב רוט נעה בינה לבינינו, בין שואת הולנד לישראל כיום ונעזרת במפתחות שלה כדי להתייצב בלב הכאב והאתגר של חיינו כאן בעת הזאת.