
אמנות יפנית עכשווית
אמנות יפנית עכשווית מקוסמה ועד הרוקי מורקמי
3 חודשי צפיה
5 מרצים מעולים
6 נקודות מבט
על הסמינר
אמנות יפנית עכשווית – מקוסמה והרוקי מורקמי ועד ימגוצ'י
ארץ השמש העולה ממשיכה לחדש ולהקסים אותנו. לצד מינימליזם ותפיסות זן בודהיסטיות
דור חדש של אמנים, סופרים ואדריכלים מתכתב עם העבר ויוצר שפה מיוחדת המעצבת מחדש את עולם האמנות היפני והעולמי.
יחד עם מומחים לתחום נתבונן ביוצרים יפניים עכשוויים : האמנית קוסמה יאיוי,
הסופר הרוקי מורקמי, האמן טקאשי מורקמי, האדריכל טדאו אנדו, ומפגש מיוחד עם נובויה ימגוצ'י אמן יפני ישראלי החי ויוצר בעין הוד.
נראה כיצד אמנות, ספרות, אופנה ואדריכלות קשורים זה בזה ונפגשים בשורשם בנפש האדם.
סמינר עומק הבנוי משש הרצאות של המרצים שמארחים אותנו בביתם בהרצאה ערוכה ומוקלטת, הפתוחה למשתתפי הסמינר בלבד, הרצאות הסמינר זמינות לצפייה בזמנכם החופשי למשך שלושה חודשים!

1
בשנת 2001 טבע האמן טקשי מורקמי מונח אסתטי ששינה את ההסתכלות על האמנות היפנית העכשווית - סופר פלאט SUPERFLAT (סופר-שטחי) . מונח זה קישר בצורה מעניינת את האמנות היפנית המסורתית לאמנות העכשווית, וגם העלה לפני השטח דיון בנושא ההפסד של יפן במלחמת העולם השנייה והשפעתו על התרבות הפופולרית ביפן. מורקמי הפך לאחד האמנים הבולטים בעולם.
בהרצאה נבין את המונח סופר-פלאט דרך יצירותיו של מורקמי כדי לענות על השאלה : האם ניתן באמת לקשר בין האסתטיקה היפנית המסורתית לאסתטיקה העכשווית?
שיעור ראשון - טקשי מורקמי
ד"ר שלמית בז'רנו
2
לראשונה הוצגה במוזיאון תל אביב תערוכה מקיפה של האמנית היפנית - יאיואי קוסמה . נולדה ביפן 1929, יצרה בארה"ב בשנות השישים, שם פיתחה מיצגים שכיסו את העולם בנקודות ועיגולים. תמיד מזכירים את שמה בהקשר להפרעות הנפשיות שלה, אולם קוסמה היא הרבה מעבר לאובססיה. עבודותיה נחשבו פורצות דרך והיא השפיעה על אמניות ואמנים רבים בזרם המושגי והאנטי-מלחמתי. בעשור האחרון הפכה למותג אופנתי ומפורסם ומציגה מיצבים מרשימים ברחבי העולם.
בהרצאה נבין את השפה האמנותית של קוסמה, ונשמע גם על קורות חייה המרתקות.
שיעור שני - יאיוי קוסמה
ד"ר שלמית בז'רנו
3
מפגש עם נובויה ושיר ימגוצ'י בחדר היפני המסורתי בביתם בעין הוד. שיר מלר-ימגוצ'י אוצרת מוזיאון וילפריד לאמנות המזרח, תתייחס לריקות ביצירתם של אמנים יפנים עכשויים.
נובויה ימגוצ'י, פסל ומוסיקאי יפני, יוצר פיסול וכלי נגינה ממתכת, מחפש את הצורה שמעבר לצורה ואת השקט בתוך הצלילים. נכיר את עולמו ויצירותיו.
שיעור שלישי - נובויה ושיר ימגוצ'י
שיר ונובויה ימגוצ'י
4
טדאו אנדו- מהחשובים והידועים מאדריכלי יפן העכשוויים, לא למד מעולם אדריכלות...זוהי נקודת ההתחלה שלנו בלימוד זהותו ויצירותיו של יוצר עצמאי זה, הממשיך להפתיע את יפן ואת העולם; ד"ר גליה דור תנכיח את החיבור שטדאו אנדו מצליח לעשות בין רעיונות אסתטיים ומסורות יפניות עתיקות, כמו 'דרך של הסתרה וגילוי' או 'המרווח שבין לבין' ובין חומרים מודרניים ותכנים עכשוויים; בהרצאה זו יובאו חמישה מבנים מרחבי יפן המממשים בחומר רעיונות ומסורות עתיקות, המבקשים- כפי שטדאו אנדו מעיד בעצמו- להעניק למבקר בהם מרחב לחיבור והערכה לטבע והוקרה של הרגע.
שיעור רביעי - טדאו אנדו
ד"ר גליה דור
5
הרוקי מורקמי הוא תופעה מרתקת- סופר יפני המצליח לסחוף אחריו מיליוני אנשים (מכל הגילאים) מרחבי העולם; בהרצאה זו ננסה להבין את האיש ואת מאפייני כתיבתו דרך כמה דוגמאות מיצירות הפרוזה שלו וספרי העיון החשובים שלו - המתבוננים בחברה היפנית המודרנית; ד"ר גליה דור תציג כמה מהתמות המרכזיות החוזרות ונשנות בספריו של הרוקי מורקמי, כמו המסע פנימה תוך מסע פיזי, החרדה הקיומית של האדם, ויכולתו של האדם לבחור '